Saga Ysing

California I September

Hej igen, jag vet att uppdateringen är lite nere.. För er kanske det är lite tråkigt, men för mig betyder det att jag har haft fullt upp och helt enkelt inte hunnit med. Vilket är superkul för mig, veckorna går snabbt och imorgon har jag redan varit här i två månader?! Hur skjukt är inte det? 

Tänkte ändå att jag skulle försöka uppdatera lite mer här eftersom jag vet hur kul jag tyckte det var att läsa andra utbytesbloggar innan jag själv åkte iväg! Så sen senast jag bloggade har jag hittat på en hel del, mycket nya småsaker som händer här runt omkring.

För att inte tala om all Amerikansk man jag hittils testat, pizza, mexicanskt, hamburgare, donuts och gud vet vad. I fredags testade jag för första gången Taco Bell, och det är kännt för det är så billigt (köttet är väl inte rikitgt kött kan man säga). Men det var gott haha det var det, och du får en burrito för typ 1 dollar. Förövrigt saknar jag faktiskt inte svensk pizza, för pizzan här är så sinnes god!! Det ända som fattas är kebaben... 

Har även delat med mig av våran Svenska kultur och på under en vecka hunnit med två besök på ikea och jag har köpt mig lite marabou

Förutom detta har vi mest hängt rumt här brota i staterna. Försökt hitta en homecoming dress, har jag också gjort utan vidare resultat. Hittat vilda kaniner i vårt kvarter och käkat smores i mängder. Åkt till "the backside" för att titta på stadens gatulampor och ljus. Jaa jag har det allmänt bra bara. 

Hoppas ni har det bra där hemma i Sweden!!

Livet på andra sidan Atlanten

Fick en kommentar om att jag borde skriva om hur det är att ha pojkvän, familj och vänner så långt bort. Och eftersom det faktiskt är en stor del av denna resa delar jag gärna med mig om hur jag känner. 

När jag bestämde mig för att åka var inte jag tillsammans med min pojkvän, jag hade knappt tänkt på att lämna familj, vänner och faktiskt husdjur hemma, 8421 km ifrån mig. Då var jag cirkus 12 år, så det är väl klart jag inte tänkte på det. Men när åren gick och tillslut, desto närmare jag kom till mitt avresedatum blev det mer och mer en tanke, och en tanke som skrämde mig. Speciellt när mina mor & farföräldrar blivit ännu äldre och syskon plötsligt blivit vuxna för att starta sina egna liv. När jag börjat få vänner som tar studenten, lever lajf, åker på andra resor ihop och skapar minnen för livet. Husdjur som blivit lite till åren och när jag nu hade träffat världens finaste kille, min pojkvän Philip. Då blev det lite jobbigt. 

Men jag insåg att detta var något JAG ville göra, det var MIN dröm och inte skulle jag låta någon annan stå i vägen för det? Nej.

Att lämna någon du behöver fyskisk kontakt med är nog det värsta. Det vill säga min pojkvän och min katt. Ja, min katt. Min pojkvän och jag hade redan ett distansförhållande och jag trodde inte riktigt att det skulle vara så jobbigt som det är att vara ifrån honom så länge eftersom jag trodde att jag var van, men nej. Jag tänker inte ljuga, det är piss jobbigt utan honom. Men jag vet att han kommer finnas där när jag kommer hem igen om han verkligen älskar mig och om vi verkligen är menade för varandra. Jag vet och jag har märkt att det lätt blir konflikter om små saker. För det är inte hur lätt som helst att hålla sams när man är på olika sidor av jordklotet och inte kan träffas och lösa saker face to face. Det är skit jobbigt att inte på pussas och kramas och bara hålla om varandra när man vill. Men jag hoppas det är värt väntan och längtan till att få göra det sen. Det är helt enkelt pissjobbigt hela skiten, ja. Men om jag inte trodde att denna livsresa var värd det, då skulle inte jag vara i Kalifornien just nu.

Min katt har jag inte gosat med på över en månad och jag lovar er. Jag saknar honom nästan lika mycket som jag saknar min pojkvän. Men med min kisse är det lite annorlunda. Han kanske inte kommer ihåg mig när jag kommer tillbaka, eller så finns han inte ens när jag kommer tillbaka. Jag vet inte. Jag kan inte prata med honom jag kan bara se honom och han fattar väl inte vad det är för konstig mekanism på en liten platta min mamma håller i. Ni tycker säkert jag är skit löjlig, men jag lovar er det är ganska tufft.

Vänner är en del för sig. Det är mer minnen man skulle varit en del av som man missar. Då menar jag allt från fester till tuffa skoluppgifter man fixar ihop, eller resor t.ex. resan min klass gör i Oktober till Prag och Berlin. En resa jag varit med och planerat samlat in pengar till och nu inte åker med på. Det är lite jobbigt. En annan grej är även att man inser vilka ens riktiga vänner är. Jag menar jag har varit här i över en månad och folk jag kallade "vänner" har inte hört av sig en enda gång. Kostigt va? Nej inte alls, det är tyvärr så. Men det ser jag faktikst osm en fördel.

Med familjen saknar jag småsaker i vardagen, som att lyssna på mammas extremt högljudda musik när hon lagar mat, eller att ständigt gå över och störa mina storebröder vare sig det gäller att våldgästa en fest eller att be om skjuts till stan. Komma hem sent om nätterna för att se pappa ligga på soffan snarkandes med tvn på eftersom han alltid tycks somna innan han tänkt gå och lägga sig. Eller att ständigt bli jämförd med min partner in crime, syster, Michelle. 

Även fast detta vissa dagar är lite extra jobbigt så vill jag fortafarnde fortsätta min resa. Det är inget som stoppar mig, men självklart blir det jobbigt ibland. Det är nog bra att veta om det innan man åker, inte tro att allt kommer vara guld och gröna skogar. Dock väger allt roligt och nytt jag får göra här upp till det! Inte för att allt är nytt i ett helt år, men en ny vardag skulle man väl kunna säga. Jag är väldigt, väldigt glad att jag valde att åka iväg iallafall. Det är verkligen en resa för livet.

- jag och min partner in crime <3

- jag och la familia innan avfärd

Quarry Bowl

Hej på er igen! I fredags var det the Quarry Bowl som ägde rum här i Rocklin. Vår skola Whitney mötte den andra skolan i Rocklin i football. Dagen började med att vi åkte till skolan redan vid sju för att några seniors hade fixat ihop en tailgate. Så när vi kom fram spelade dom musik, bjöd på kaffe och donuts och tog massa bilder för att tagga till matchen på kvällen. Vid lunch uppträdde cheer som vanligt med "The Fight Song" när det är en hemma match. När jag sen kom hem efter skolan så fick jag fixa i ordning mig på en timme för att sen vara tillbaka på skolan för träning inför vårt halftime uppträdande. Vanligtvis så uppträder vi bara en gång under varisty matchen sen hejar vi under alla quarters. Men denna gång uppträdde vi under JVs halftime också. Första gången gick mindre bra men andra gången satte vi alla stunt vilket kändes så bra, eftersom det var under den "riktiga" matchen. Själva matchen gick hur bra som helst för våran skola, vi vann!! Och tydligen har vi inte vunnit mot RHS, på väääldigt länge. Efter matchen åkte vi ett gäng till Mel's Diner, och ni som följer mig på instagram vet ju redan det haha. Dem hade dom här typiska milkshakesen med en cherry on top och sen fries med kyckling och ja jag vet inte! Det kändes bara väldigt typiskt amerikanst! När vi hade ätit klart åkte vi vidare ett gäng för att kolla på stadens "lights" och det var jättefint verkligen!! Sen kom vi hem ungefär 2 och så hoppade jag i sängs! 

//Pep innan och efter matchen//

//Mel's Diner//

//Igårkväll när dom helt plötsligt började skjuta raketer utanför oss//

Lake Tahoe

I helgen åkte vi till Lake Tahoe för att cykla mountain bike och paddle boarding. Jag vet inte översättninge på det, men ni vet när man står på en surfbräda och paddlar. Både att cykla mountain bike och att paddle boarda var hur kul som helst. På söndagskvällen så badade jag även för första gången gär, dock var det i en hot tub... Haha. När vi var och paddlade så var det sååå härligt väder och vattnet var så blått. Jag ville verkligen bada men det var kallt och jag hade ingen handduk, så icke :(

Jag tror att när jag kommer lite mer in i skolan här så blir det lättare för mig att blogga. Just nu är det lite mycket och allt är fortfarande nytt. På fredag är det the Quarry Bowl, då möter vår skola våran rival, vilket är Rocklin High School. Jag har ingen aning om hur det kommer gå, varken för oss cheerleaders eller fotbollsspelare. Vi har en rutin eller koregrafi som vi inte ens är klara med. Men meeeen.

En annan dag på high school

Idag var en odd day, som jag skrev om igår. Vilket är en ganska skön dag faktiskt. Men nu tänkte jag istället berätta om mina even days! Lite kortare den här gången så ni inte behöver läsa så himlaaaa mycket!

Jag börjar min dag med

2nd period - Vilket är Wrestling. Oj wrestling?! Tänker ni. Men icke sa nicke. Detta är en weights class vilket betyder att vi lyfter vikter. Kul? Svar nej haha. Men det är en klass alla cheerleaders måste ta eftersom dom anser att cheerleading inte är en riktig sport... Bullshit.

4th period - Har jag US History, wihoo. Precis som det låter är det helt enkelt USAs historia. Från deras synvinkel...

6th period - Theatre 1, vilket ni förmodligen också hör på namnet vad det är.. Teater för er som inte forstod. Det är en rolig klass men läraren ger ut extra credits för participation? = No extra credits till lilla miss gillar inte att få onödig uppmärksamhet (moi).

8th period - Language and arts 1, vilket är min engelska klass som jag och Noemi har tillsammans med massa freshmans. Det är skönt faktiskt, det är väldigt enkelt. Enklare än sveriges engelska 5... om det var det jag hade i ettan?

- Jag & Noemi på en fotbollsmatch med Sacramneto Republic FC

En dag på high school

Halloj, har precis gjort klart min matteläxa som ska vara klar imorgon och jag tror och hoppas det är den ända läxan jag behöver göra idag. Förutom att jag just nu hatar att ha läxor varje dag så kanske det unnar mig i framtiden när jag kommer hem till Sverige och behöver plugga. Kanske har jag lärt mig till då att det är bättre att bara göra allt så fort du får det och inte dagen innan du har prov etc. 

För att ni ska få lite kul att läsa om så tänkte jag berätta om hur en skoldag för mig ser ut! För det första ser schemat inte alls ut som ett schema i Sverige gör. Här går vi efter even och odd days. Det är alltså ett schema jämna dagar och ett annat ojämna dagar. Vilket resulterar i att vi har samma lektioner varranan dag = läxor typ varje dag. 

Mina öjämna dagar ser ut såhär:

1st period - Publication 1. Vilket är en utav de roligaste klasserna jag har. Vi får intervjua studenter på skolan och fixa och trixa med the yearbook. Den här läraren är också väldigt snäll och ger oss godis om vi lämnar in saker i god tid haha.

3rd period - Geology, en klass jag bara haft en gång men jag tycker verkar bra. Den verkar enkel och det känns underbart! Lätt är nyckeln här, ta inte för svåra klasser!!! Det ska vara kul och du ska inte känna att du behöver sitta hemma hela dagen för du måste först förstå dina läxor och sen göra dom.

5th period - Intergration Math 2, vilket jag bytte till istället för algebra 2 vilket tog mig år att första eftersom dom löser sina uppgifter på ett helt annat sätt. Nu är jag i en mycket lättare klass och den är mycket roligare, men jag är inte säker på att det är riktig matte... Vi klipper armand och leker med polygons i olika storlekar. Sååå det är det..

7th period - Art 1, vilket är lite som bild i grundskolan förutom att det är mycket striktare och du måste ta notes då och då..? På ett speciellt sätt också, wilcatnotes kallar dom det! haha åh måste älska den amerikanska skolan...

Det känns som detta blev väldigt långt så jag tar och skriver om even days imorgon! Puss och kram på er där hemma, och till alla er utbytisar så hoppas jag att ni har det jättebra!! Nu ska jag prata med världens finaste pojkvän sen ska jag hoppa in i duschen och tillstlut hoppa ner i sängen och sovaaa<33

-Jag efter teamphoto med laget

- Hur crowded det är i skolan!

- Och mumisgt mellanmål efter träning

 

 

Q/A #2

Ida 

hej saga! funderar också på att ta ett utbytes år i USA nästa år, men är lite osäker på en grej. kommer du behöva läsa 2an på gymnasiet med klassen under? eller kommer du börja i 3an med din åldersklass när du kommer hem?

svar: Jag kommer få gå tvåan med årskullen under mig. Det blir alltså som att jag tar ett sabbats år. Dock vet jag att i vissa fall så låter skolan dig, plugga det du ska fast på distans och så får du gå med din vanliga klass i trean. För mig var det dock aldrig ens ett alternativ, utan det var ett sabbats år kind of,

Sanna 

Valde du ut en familj själv eller fick du en "random" ?

svar:  Min värdfamilj valde mig, sen fick jag godkänna dom. I de flesta orginisationer tror jag det är så att familjen väljer vilken student den vill ha, efter mix och match av organisationen då. Sen är det du som godknner eller tackar nej till den.

Rebecca 

Hej, superfin blogg du har! Detta kanske är något du inte vill svara på, men jag ger det ett försök :) Vem betalar för resor? Är det du eller din värdfamilj? Ska själv antagligen bli utbytesstudent nästa år och undrar lite om pengabiten ^^ Vad kan man förvänta sig och hur mycket pengar är lagom varje månad? Kramar

svar: Här så har min värdfamilj bjudit mig och min värdsyster på resor. Men jag tror inte det är så i varje familj. Skulle jag dock vilja åka på en resa själv eller med EF så skulle självklart jag själv betala det. 

Men du kan nog iallafall tänka att dom inte kommer tvinga dig att åka på massa dyra resor som du själv måste betala för. Utan vill dom åka på resor så ser dom nog till att du vill och är villig att betala dem, Eller så betalar väl dom helt enkelt.

 

Ställ mer frågor people, det är kul att svara på! Ni får också gärna skriva om det är något speciellt ni vill att jag ska blogga om, för det gör jag mer än gärna.

//Massa läxor...//

//Gatan vi bor på//

 
Upp