Saga Ysing

Kategori: Frågor & Svar

Q&A

Jag paow och Noemi tänkte att vi kunde spela in en liten video såhär i slutet där vi kan svara på frågor om utbytesåret osv, om ni skulle ha några. Ni kan ställa dom här nere i komentarsfältet så svarar vi i en video imorgon!!

Q/A #5

Mathilda 

Hej! Kom att tänka på en liten sak nu när jag läste... Hur gjorde du med sim-kort till telefonen när du kom till USA? Köpte du något slags kort där eller bytte du telefon helt och hållet? Ska själv åka nästa år så tänkte mest hur jag själv borde göra? ;) Kraam

Svar: Jag köpte mig en helt ny telefon eftersom enligt verizon så funkade inte min svenska telefon med deras sim-kort, dock vet jag att andra har bara köpt nytt sim-kort och betalar som man gör med ett kontantkort, samt använder sina gamla telefoner! Gå inte till verizon helt enkelt haha. Kram och lycka till !!!

Spelar man fotboll också?

Svar: jag vet inte vad du menar riktigt, men ja det gör man? Amerikansk fotboll och vanlig fotboll som dom kallar soccer här.

Måste bara fråga, hur har du gjort din header med ditt namn med bilder i bokstäverna egentligen? Kram

Svar: Använde mig av någon sida jag hittade på internet, foto collage something hette det.. förlåt för dåligt svar men kommer inte riktigt ihåg.

Astrid 

Hej, jättefin blogg!! Är själv intresserad av att åka på ett utbytesår men tycker det är väldigt dyrt! Tänkte bara fråga dig hur du finansierar ditt år, om du betalar resan själv/stipendium eller om dina föräldrar betalar för själva resan? :)

Svar: Vet att detta är en viktig fråga för många och det är olika från person till person, mina föräldrar och mina mor ch far föräldrar betalde min resa. Men det finns massa stipendium att söka och det tycker jag du borde göra!!

Wilma 

Hej! Älskar din blogg och funderar själv på ett utbytesår! Jag undrar bara hur man tar sig till olika ställen i USA! Åker man buss eller blir man skjutsad av sina värdfamiljer till t.ex. skolan och hur lång tid tog det för dig att få kompisar och lära känna din värdfamilj?

Svar: Hej och tack så jättemycket!! Framförallt tar man sig till ställen med bil här. Jag har gått till skolan kanske 3 gånger, aldrig cyklat någonstans eller tagit buss/tåg... Lite trist tycker jag.. saknar kollektivtrafik!!! Därför blir jag antingen skjutsad av mina v-föräldrar eller av kompisar, plus att jag ska ta mitt körkort i april! 
Eftersom jag direkt när jag kom hit började i cheerleading tog det inte alls lång tid innan jag hade vänner, men under tiden jag har varit här har jag även liksom fått nya andra vänner under tiden såklart. Plus att jag alltid haft Noemi min v-syster! För mig tog det inte heller lång tid att lära känna min v-familj, jag tror att om man hamnar nånstans där man klickar flyter allt bara på!

Q/A #4

Moa 

Hej! Superkul att följa din blogg, och fick en liten tanke när jag läste precis så jag måste bara få fråga.. ungefär hur lång tid tog det från det att du blev helt klar med din ansökan tills dess att du fick din värdfamilj? Ska själv åka nästa år och går i väntans tider nu så är sådär lagom nyfiken (; kram 💗

Svar: Hej!! Jag gjorde min intervju nån gång i slutet av september början av november och fick min familj i februari nån gång! Dock kan det säkert variera eftersom jag hade blivit informerad om att få min familj kanske 3 månader - 2 veckor innan. Kram och lycka till!! 

 

- Såhär kommer mamma tänka när hon ser den här bilden, "men saga då puta inte sådär med läpparna", mitt hår var iallafall on point :)

Hilda 

Hej! Läser din blogg så ofta det kommer ett nytt inlägg! Du ligger i min mapp med bloggar på framsidan. Jag är själv sugen på att bli utbytesstudent men jag har en fråga. Skulle du inte kunna skriva hur det var första dagen på Hugh school liksom hur du började prata med "kompisar" och hur det var första dagen då du mötte din familj❤👌

Svar: Åh vad gulligt, och vad glad jag blir av att höra det! Jag kan absolut skriva om första dagen i skolan, men gör nog det i ett annat inlägg! kram

Karro 

Kan inte du lägga upp lite bilder på hur du bor? Ditt rum osv? Vore så kul att se!! För övrigt verkar du ha ett toppenår, så avundsjuk på dig!!!

Svar: Har fått denna fråga innan så jag år väl helt enkelt  ta och göra det! Tänker dock inte visa hur det ser ut inne i huset mer än mitt rum, för jag tycker det är lite privat.

- gatan jag bor på, allt är nybyggt och detta var i början av året men nu har människor flyttat in på andra sidan vägen! Kan  bara tänka mig hur allt kommer se ut när jag åker hem.. fullproppat med hus..!

- Lite av hur mitt för mig extremt städade rum ser ut, plus min garderob haha. Tänkte visa mitt badrum med men nej...

Q/A #3

Michaela

Älskar din blogg väldigt mycket så fortsätt på samma sätt! Skulle du kunna göra ett inlägg om hur du bor och bilder på huset och ditt rum :)

Svar: Tack så himla mycket! Absolut akn jag göra det, försöker lägga upp ett inlägg med det så fort som möjligt!

Emelie 

Hej! Jag funderar på att åka på utbytesår år när jag har gått ut 1an och ska börja 2an (när jag är 17-18) vilken "klass" skulle jag få gå i då? Och hur gjorde du för att få ihop alla pengarna till utbytesåret? Var det du som betalde för allting eller fick du ett stipendium? Jättefin blogg! Superkul att läsa om ditt år i USA :)

Svar: Tekniskt sett skulle du bli en Senior här, men vissa skolor väljer att inte at utbytesstudenter som seniors (som min skola här..) vilket är lite tråkigt!

Helena

Hej! Tycker din blogg är superkul att läsa, du verkar redan ha der superbra! Hur är det på din skola med sporter och så, finns det någon sport som är "cool" haha (som på film hehe)

Svar: Hej!! Vad roligt att höra, jag har det underbart här borta! Det skulle man nog kunna säga att det finns haha, dock spelar det inte så jättestor roll vilken sport du spelar men så länge du spelar en sport så är du en aningen populär. Men givetvis är football en av de sporterna som är "coolast".

Becca 

Hej! Vart kommer dina fina Céline-inspirerade(?) solglasögon som du hade på dig på en bild i ditt inlägg Q/A?

Svar: Hej, dessa hittade jag på Target här i USA haha... Inte så lyx som det såg ut.

 

Ebba 

Hej! Superbra blogg :)) jag skulle gärna vilja höra om du önskade stat att hamna i innan du åkte iväg på utbytesår, områdesval eller vad det heter, eller kände du att det inte spelade någon roll?

Svar: Hej, tack så himla mycket! Jag gjorde ett delstatsval ja, mest för att jag hade chansen att påverka och jag hade ett på ställen jag tyckte verkade intressanta! Men det är inget som betyder att du kommer hamna i nån av de delstaterna så egentligen seplade det ingen roll för mig var jag skulle hamnat!

Helen 

Hej! Jag funderar på att åka till USA nästa år och en sak som jag undrar är om man någon gång känner sig "utanför" i värdfamiljen. Vet inte hur jag ska förklara men typ att de vill ha lite family time och helst bli av med en ett tag eller så. Jättefin blogg, så roligt att läsa! Kram

Svar: Gid vad roligt att höra! Jag har ännu inte kännt det (förmodligen efterosm jag bara har två värdföräldrar och en värdsyster som är från Italien) men jag kan tänka mig att vissa perioder under ett utbyytesår känner man hemlängtan osv och då kanske det känns som att man inte riktigt passar in i sin familj... Men det är nog bara en känsla, jag tror att familjerna som tar emot en är jätteglada över att ha oss här och dom har flera år på sig att ha "family time" så du ska inte oroa dig! Kram :)

 

Livet på andra sidan Atlanten

Fick en kommentar om att jag borde skriva om hur det är att ha pojkvän, familj och vänner så långt bort. Och eftersom det faktiskt är en stor del av denna resa delar jag gärna med mig om hur jag känner. 

När jag bestämde mig för att åka var inte jag tillsammans med min pojkvän, jag hade knappt tänkt på att lämna familj, vänner och faktiskt husdjur hemma, 8421 km ifrån mig. Då var jag cirkus 12 år, så det är väl klart jag inte tänkte på det. Men när åren gick och tillslut, desto närmare jag kom till mitt avresedatum blev det mer och mer en tanke, och en tanke som skrämde mig. Speciellt när mina mor & farföräldrar blivit ännu äldre och syskon plötsligt blivit vuxna för att starta sina egna liv. När jag börjat få vänner som tar studenten, lever lajf, åker på andra resor ihop och skapar minnen för livet. Husdjur som blivit lite till åren och när jag nu hade träffat världens finaste kille, min pojkvän Philip. Då blev det lite jobbigt. 

Men jag insåg att detta var något JAG ville göra, det var MIN dröm och inte skulle jag låta någon annan stå i vägen för det? Nej.

Att lämna någon du behöver fyskisk kontakt med är nog det värsta. Det vill säga min pojkvän och min katt. Ja, min katt. Min pojkvän och jag hade redan ett distansförhållande och jag trodde inte riktigt att det skulle vara så jobbigt som det är att vara ifrån honom så länge eftersom jag trodde att jag var van, men nej. Jag tänker inte ljuga, det är piss jobbigt utan honom. Men jag vet att han kommer finnas där när jag kommer hem igen om han verkligen älskar mig och om vi verkligen är menade för varandra. Jag vet och jag har märkt att det lätt blir konflikter om små saker. För det är inte hur lätt som helst att hålla sams när man är på olika sidor av jordklotet och inte kan träffas och lösa saker face to face. Det är skit jobbigt att inte på pussas och kramas och bara hålla om varandra när man vill. Men jag hoppas det är värt väntan och längtan till att få göra det sen. Det är helt enkelt pissjobbigt hela skiten, ja. Men om jag inte trodde att denna livsresa var värd det, då skulle inte jag vara i Kalifornien just nu.

Min katt har jag inte gosat med på över en månad och jag lovar er. Jag saknar honom nästan lika mycket som jag saknar min pojkvän. Men med min kisse är det lite annorlunda. Han kanske inte kommer ihåg mig när jag kommer tillbaka, eller så finns han inte ens när jag kommer tillbaka. Jag vet inte. Jag kan inte prata med honom jag kan bara se honom och han fattar väl inte vad det är för konstig mekanism på en liten platta min mamma håller i. Ni tycker säkert jag är skit löjlig, men jag lovar er det är ganska tufft.

Vänner är en del för sig. Det är mer minnen man skulle varit en del av som man missar. Då menar jag allt från fester till tuffa skoluppgifter man fixar ihop, eller resor t.ex. resan min klass gör i Oktober till Prag och Berlin. En resa jag varit med och planerat samlat in pengar till och nu inte åker med på. Det är lite jobbigt. En annan grej är även att man inser vilka ens riktiga vänner är. Jag menar jag har varit här i över en månad och folk jag kallade "vänner" har inte hört av sig en enda gång. Kostigt va? Nej inte alls, det är tyvärr så. Men det ser jag faktikst osm en fördel.

Med familjen saknar jag småsaker i vardagen, som att lyssna på mammas extremt högljudda musik när hon lagar mat, eller att ständigt gå över och störa mina storebröder vare sig det gäller att våldgästa en fest eller att be om skjuts till stan. Komma hem sent om nätterna för att se pappa ligga på soffan snarkandes med tvn på eftersom han alltid tycks somna innan han tänkt gå och lägga sig. Eller att ständigt bli jämförd med min partner in crime, syster, Michelle. 

Även fast detta vissa dagar är lite extra jobbigt så vill jag fortafarnde fortsätta min resa. Det är inget som stoppar mig, men självklart blir det jobbigt ibland. Det är nog bra att veta om det innan man åker, inte tro att allt kommer vara guld och gröna skogar. Dock väger allt roligt och nytt jag får göra här upp till det! Inte för att allt är nytt i ett helt år, men en ny vardag skulle man väl kunna säga. Jag är väldigt, väldigt glad att jag valde att åka iväg iallafall. Det är verkligen en resa för livet.

- jag och min partner in crime <3

- jag och la familia innan avfärd

Q/A #2

Ida 

hej saga! funderar också på att ta ett utbytes år i USA nästa år, men är lite osäker på en grej. kommer du behöva läsa 2an på gymnasiet med klassen under? eller kommer du börja i 3an med din åldersklass när du kommer hem?

svar: Jag kommer få gå tvåan med årskullen under mig. Det blir alltså som att jag tar ett sabbats år. Dock vet jag att i vissa fall så låter skolan dig, plugga det du ska fast på distans och så får du gå med din vanliga klass i trean. För mig var det dock aldrig ens ett alternativ, utan det var ett sabbats år kind of,

Sanna 

Valde du ut en familj själv eller fick du en "random" ?

svar:  Min värdfamilj valde mig, sen fick jag godkänna dom. I de flesta orginisationer tror jag det är så att familjen väljer vilken student den vill ha, efter mix och match av organisationen då. Sen är det du som godknner eller tackar nej till den.

Rebecca 

Hej, superfin blogg du har! Detta kanske är något du inte vill svara på, men jag ger det ett försök :) Vem betalar för resor? Är det du eller din värdfamilj? Ska själv antagligen bli utbytesstudent nästa år och undrar lite om pengabiten ^^ Vad kan man förvänta sig och hur mycket pengar är lagom varje månad? Kramar

svar: Här så har min värdfamilj bjudit mig och min värdsyster på resor. Men jag tror inte det är så i varje familj. Skulle jag dock vilja åka på en resa själv eller med EF så skulle självklart jag själv betala det. 

Men du kan nog iallafall tänka att dom inte kommer tvinga dig att åka på massa dyra resor som du själv måste betala för. Utan vill dom åka på resor så ser dom nog till att du vill och är villig att betala dem, Eller så betalar väl dom helt enkelt.

 

Ställ mer frågor people, det är kul att svara på! Ni får också gärna skriva om det är något speciellt ni vill att jag ska blogga om, för det gör jag mer än gärna.

//Massa läxor...//

//Gatan vi bor på//

 

Q/A

Daniela

Hej! Vad roligt du verkar ha! Jag undrar vilket "förening" du åker med.

Svar: Ja Gud, jag har det hur bra som helst! Jag åker med EF och är hittills väldigt nöjd! Dom har hjälpt mig väldigt mycket med alla papper och sånt. Hade jag nån fråga så var det bara att skriva ett mejl eller liknande så fick jag svar jättefort. Än så länge vet jag inte hur dom är när man väl kommit fram till värdlandet, jag har ju liksom inte riktigt behövt ta kontakt med dom!

Myran 

Hej! Jag funderar på att åka på utbytesår och tänkte följa dig under ditt, se hur det är. Hur är cheerleadingen? Hade du gått på det innan? Hur länge då? Är lite osäker på aktiviteterna för det är ju nästan det viktigaste för att få vänner, men själv går jag inte på något just nu.

Svar: Hej! Cheerleadingen här uppfattar jag som väldigt olik från den i Sverige. Här handlar det otroligt mycket om självaste grejen att heja på skolan och lagen där osv. Vara en bra ledare och visa mycket spirit. I Sverige är det mest en sport för sig och man tävlar liksom själv, istället för att heja på fotboll eller basket liksom. Jag tycker det är skitkul att testa på det här och jag har redan på en vecka lärt mig huuur mycket som helst.
Jag gick på cheerleading innan ja, i ungefär 1 år. Men som sagt är det rätt olikt ifrån vad det här är i USA. Dock hejade mitt lag i Sverige också på amerikansk fotboll, men inte alls på samma sätt.
Jag tror inte det gör något att du inte går i någon sport eller utövar någon aktivitet nu. Det är ju nästan självaste grejen att testa nya saker, så det gör inget! Om du inte är bra på nån sport finns det säkert tio andra du kan testa istället.

Sofie 

Kan inte du visa bilder på ditt hus och rum?

Svar: Nån gång kan jag säkert göra det, men inte nu ahah! Jag vill att det ska vara okej för mina värdföräldrar. Jag kan iallafall säga att jag bor huuur fint som helst. Det är ett enplanshus fast det är väldigt stort, med en liten bakgård med lite utemöbler och sånt och en liten gräsplätt på framsidan. Det är så torrt här nu, så det är ingen idé att ha gräsmattor när dom bara blir bruna och fula.. :( tråkigt!!

 

Var föressten på skolan idag och hämtade upp mitt schema, eller ja vilka klasser jag skulle ta. Det blev lite annorlundare än vad jag tänkt men efter att ha pratat med nån counselor så verkade klasserna jag ska ta väldigt bra! Jag tog även mitt kort till nåt id man behöver ha på skolan och jag tror samma bild ska vara i yearbook haha. Om det är fallet så vet jag inte vad jag gör..

Min packlista

Min packning är nog den kaosigaste av allas. Dock så känner jag ändå att jag vet vad jag ska ha med mig och jag har fått ner det. Iallafall så packade jag nästintill klart igårkväll, så tänkte dela med mig lite av min packlista. Eftersom jag vet att detta kan vara bra för framtida utbytisar!

Jag ska ha tre väskor totalt. En incheckad väska, ett handbagage och en handväska av något slag (inte bestämt vilken än).

I min handväska tänker jag ta med det jag vill ha allra närmast till hands så som:

Flygbiljetter
Passet
Plånbok inkl. svenska kontanter till Arlanda & dollar $$
Hörlurar
Lypsyl
Tuggummi
& något man kan roa sig med t.ex. bok/tidning eller kortlek

I handbagaget är det bra att ha värdesaker osv. Saker du kan vilja ha på planet och lite utifall att grejer (typ ifall din incheckade väska skulle försvinna). Eller bara sånt du vill ha för att fräsha upp dig efter flyget i guess. I mitt ska jag iallafall ha:

Alla viktiga papper plus oviktiga ifall att. (Erika, student ID-card, viktiga telefonnummer osv.)
Underkläder
1 par shorts och 1 T-shirt + EF tishan
Penna + anteckningsbok
Dator + laddare
Kameran
Ipad + laddare
Powerbank
Adapter
Hårborste
Nackkudde
Ögonbindel
Deo

Möjligtvis tar jag väl med lite smink eller så också men det återstår att se! I mitt incheckade bagage ska jag alltså ha resten och det är väldigt mycket men jag summerar upp det lite smått.

Nessecär (det här är ju vad jag behöver nån annan kanske har massa annat)
Ansiktstvätt
Schampo + keratinkur mot grönt hår
Shampoo + balsam + tvål + inpackning
Lotion
Nagel fix saker
Tamponger + trosskydd
Deo
Tandborste + tandkräm
Smink
Heatspray
P-piller

Skor
Slip ons
Cheerskor
Nike free
Klackar

Kläder
4 par shorts
1-2 par jeans
1 stickad
1 collagetröja
3 långärmade
3 blusar
3 T-shirts
4 linnen
2 klänningar
3 bikinis
2 träningst-shirts
1 träningslinne
3 sport bh:ar
1 träningshorts
1 par träningstights
1 tränings tjocktröja
3 bh:ar
10 + trosor
10 + strumpor
pyjamas

Diverse
Gosedjur
Bilder
Smycken
Svenskt godis
Bakmått
Brev

Här har ni min packlista, ungefär. Den är lite förenklad med sånt som att jag hade skrivit vilka T-shirts och inte 3 T-shirts. Ja ni förstår. Men kan ju som sagt vara bra för kommande utbytesstudenter!

Upp